Woonlaag 3

De woonkamer/bibliotheek. Het 'rekje' is een restant van een wand die is verplaatst om de ruimte voldoende groot te maken. Achter het bankje bevindt zich de scheidingswand met de slaapkamer. Die zou ook eenvoudig bij de woonkamer getrokken kunnen worden.
De woonkamer/bibliotheek in de andere richting gezien.

Woonlaag 3 omvat de eerste verdieping van Achter de Barakken 35. Toen deze woonlaag omstreeks 1890 op het huis werd gezet, bestond de indeling uit een grote overloop die naar twee kamers leidde. Al snel werd de overloop gesplitst in een gang en een kamer, zodat er drie kamers op de verdieping ontstonden. In later tijd zijn er daarvan weer twee samengevoegd.

Bij de renovatie in 2001 is de indeling van de verdieping zodanig veranderd dat er een woonkamer ontstond, een slaapkamer en een ruim toilet. De bestaande gang bleef ongewijzigd.

De woonkamer gebruiken we als bibliotheek: rondom zijn alle wanden bedekt met duizenden boeken. De boekenplanken doen het ruimtelijk effect geen kwaad, maar ze nemen natuurlijk wel de nodige plaats in. Zonder de boekenplanken meet de kamer 4,5 bij 7 meter, bijna een meter langer en breder dan met de boeken erin. De woonkamer/bibliotheek is, naast de keuken, de tweede ruimte in het huis die vanwege de warme sfeer wordt verwarmd met een moderne "potkachel" op aardgas. De rookgassen worden afgevoerd via de gemoderniseerde schoorsteen die boven het dak in 2003 helemaal herbouwd is. Omdat er in het huis een cv-installatie ligt met ruimschoots voldoende capaciteit, zou de ruimte ook probleemloos en snel aangesloten kunnen worden op de centrale verwarming. Uniek zijn de prachtige restanten van de wandbeschilderingen die rond 1900 de functie van behang vervulden. De schilderingen zijn uitgevoerd in zachte pasteltinten en sprekende sjabloonschilderingen. Waar mogelijk zijn ze vrijgelegd en gerestaureerd, maar de boekenplanken onttrekken ze grotendeels aan het zicht.
Op een decoratieve en tegelijk ruimtebesparende manier is de trap naar de tweede verdieping in deze ruimte ingepast.
Het is een heel lichte ruimte door de grote ramen op het oosten. De ramen hebben nog altijd hun oorspronkelijke kozijnen èn het voor de 19e eeuw zo kenmerkende, bobbelende glas. De houten kozijnen zitten goed in de verf en kunnen nog zeker een eeuw mee. Om te voorkomen dat het oude glas vervangen moest worden is er op een bijzondere wijze dubbele beglazing geplaatst: met behulp van aparte kozijnen zijn achterzetramen ingepast. Die isoleren niet alleen tegen winterse kou en zomerse warmte, maar vormen ook een geluidsisolatie die zó goed werkt dat je het verkeer op straat wel ziet rijden, maar niet hoort!

De slaapkamer (3,30 x 3,40 m) is ook voorzien van een dergelijke isolatie. In principe hoeven de ramen niet open voor frisse lucht: die wordt met een geluidsarme mechanische ventilatie via een filter naar binnen gepompt.
De houten vloer was tot een jaar terug voorzien van vaste vloerbedekking. Die was aan vervanging toe en daarom verwijderd, maar tot het schuren van de onderliggende houten plankenvloer is het nog niet gekomen.

Het toilet (0,90 x 1,60 m) is modern, maar past wonderwel bij de sfeer door de combinatie van een authentieke, gietijzeren stortbak uit de jaren 1930 en een hedendaagse, hangende toiletpot. Die is gesitueerd 'op niveau', een plateautje waar de vloer een stukje hoger is. Onder het plateau zijn twee lades gemaakt voor het opbergen van wc-rollen en dergelijke. Uiteraard is in de toiletruimte voorzien in een fonteintje.

De onderkant van de trap naar de 2e verdieping (woonlaag 4). Het is een van de vele knusse hoekjes in het huis.
De bibliotheek in gebruik voor een optreden van een vertelkunstenaar. Onder de naam HuismethetHandje hebben we in het huis heel wat kleinfijne cultuuractiviteiten georganiseerd.
De slaapkamer. Overal in het huis vind je handige opbergplekken, zoals hier, boven de deur.


 
Het toilet. Met verwarming uiteraard.



Detail van de bibliotheek



Boven de bank: geschilderd behang van een eeuw geleden.


Sjabloonschilderingen van rond 1900 in de woonkamer.


Sfeerbeeld in winterlicht van de bibliotheek.



Het huis heeft heel sprekende kleuren. Vindt u die niet mooi? Zet er gerust een andere kleur overheen. Een kleuronderzoek van een deur die omstreeks 1890 in het huis werd geplaatst, leverde 26 verschillende kleuren op.