Woonlaag 4

Woonlaag 4, ofwel de tweede verdieping.

Als afrondend project van de totale renovatie van het huis is in 2003 een tweede verdieping aan het huis toegevoegd naar een doordacht ontwerp van de Maastrichtse architect en stedenbouwkundige Carlos Apers. Die nieuwe woonlaag zorgt ervoor dat het huis van binnen veel groter is dan vergelijkbare panden. De uitbreiding is op een heel subtiele wijze vormgegeven door het bestaande zadeldak als het ware 'open te klappen' tot een lessenaarsdak. Er onstond daardoor een grote, hoge en heel lichte ruimte die zich uitstrekt over de oppervlakte van het hele huis. Het is een multifunctionele ruimte van 5 bij 10,5 meter die buitengewoon geschikt is om te wonen en te werken.
Uniek is de houten kapconstructie. Het is een zogenaamde ballonconstructie. Door de isolatielaag en het dakbeschot niet op, maar in de constructie aan te brengen is er binnen zoveel mogelijk ruimte gewonnen. Niet alleen aan de binnenkant is het dak helemaal van hout. Ook het dakbeschot onder de pannen is van houten planken. Er is geen stukje spaanplaat, multiplex of kunststof dakplaten verwerkt in het dak!

De woonwerkruimte wordt ruim van daglicht voorzien door twee enorme ramen. Een ervan is op het zuiden gericht en kan volledig opendraaien. Er ontstaat daardoor een soort binnen-balkon waar je heerlijk kunt genieten van de zon. Het andere raam is een zogenaamd 'Frans raam': het is drie en een halve meter hoog en loopt helemaal door tot op de vloer. Ook dit raam kan helemaal geopend worden. De ramen zijn voorzien van hoogrendement dubbele beglazing. De sluitwerken zijn kleine kunstwerkjes van hout. Zelfs de ventilatievoorzieningen zijn helemaal uitgevoerd in hout. Het hout is onbehandeld waardoor de natuurlijke uitstraling optimaal tot zijn recht komt, maar het zou ook probleemloos in een kleur gezet kunnen worden.

De houten vloer is een wonder van opbergruimte: 40 centimeter onder de vloer is een 'ondervloer' aangebracht als bodem van een bergruimte die zich over de volle lengte van de ruimte uitstrekt. De berging is optimaal toegankelijk is via tientallen, precies passende luiken.

De gehele ruimte is voorzien van centrale verwarming in de vorm van 16 kleine verwarmingsradiatoren naar klassiek model. Ze versterken het ritmische beeld van de ruimte. De installatie wordt met een enkele thermostaat gestuurd, en bestaat uit twee afzonderlijke delen zodat de ruimte probleemloos in tweeën gedeeld kan worden met een glazen wand om zodoende een extra kamer te creëren.


Uitzicht vanuit het 'Franse raam'.


Weerspiegeling van de toren van de Mathiaskerk in het grote raam aan de zuidzijde.


Twee van de 32 luikjes geopend. Onder de vloerluikjes is een grote bergruimte.


Houten raamsluiting van het grote venster aan de zuidkant.


Blik vanuit de trap naar boven.


De toegang vanuit de 1e verdieping.


Het houten ventilatiesysteem.


De bovenste verdieping van het huis tijdens een tentoonstelling.


Detail van de houtconstructie.


Als herinnering aan het originele dak is er een klein stukje van bewaard aan beide kanten. Aan de noordkant is de vroegere buitenmuur in oorspronkelijke vorm bewaard, maar nu in het interieur.