De tuin, de straat en de buurt

De tuin in 2005. Inmiddels is alles heel wat groener...
Via de keuken, of de poort in de tuinschutting kom je in de buitengewoon intieme tuin van het huis. De tuin is gesitueerd aan de zuidkant van het huis en is door een monumentale muur van de straat afgeschermd. Daardoor is er geen enkele inkijk. De muur is gebouwd in 1960, toen het belendende pand is afgebroken. In de muur is het betonreliëf 'De Vaandeldragers' (1959) van beeldend kunstenaar Piet Killaars opgenomen. De muur is eigendom van de gemeente Maastricht. De gemeente zorgt ook voor het onderhoud van muur en kunstwerk.
In de tuin is een klein houten schuurtje geplaatst om tuinkussens en gereedschap op te bergen. Voor de fietsen is een afdakje gebouwd. Het afdakje is aan vervanging toe. Naast de deur naar het achterkeukentje is een handige wasbak met buitenkraan geïnstalleerd. In de tuin staan enkele bomen waaronder een walnotenboom, die elk jaar heel wat heerlijke noten geeft.
Via het tuinpoortje kom je op een groot, afgesloten, achterterrein. Het is een terrein van de gemeente waarvoor een 'recht van overpad' is geregeld in de gebruiksovereenkomst voor de tuin. Daardoor is de straat toegankelijk vanuit de tuin, via een afsluitbaar poortje in de muur. Op die manier kunnen fietsen makkelijk en veilig gestald worden op eigen terrein.
Het perceel waarop de tuin ligt hoort niet bij het eigendom van Achter de Barakken 35. Het gebruik van de tuin is door middel van een gebruiksovereenkomst met de gemeente Maastricht geregeld. Die gaat over op een nieuwe eigenaar van het huis. De kans dat de overeenkomst ooit door de gemeente wordt opgezegd is nul. Zeer recent heeft de gemeente laten weten dat de tuin en een deel van het terrein achter het huis ook aangekocht zouden kunnen worden. Het huis kan daar ook op worden uitgebouwd.

Het huis ligt op de plek waar Achter de Barakken overgaat in de Maagdendries. Momenteel is het 'Nutsbedrijventerrein' tegenover het huis niet bebouwd, maar daar is op dit moment verandering in aan het komen. Er wordt een kleinschalige woonwijk gerealiseerd die de ruimtelijke kwaliteit van de buurt behoorlijk zal versterken. Na een halve eeuw zullen er eindelijk weer woonhuizen aan de Maagdendries staan! Het groepje historische gebouwen op de plek van het vroegere Sint Andriesklooster, waaronder het huis zelf, wordt door de gemeente Maastricht beschouwd als een samenhangend geheel met beeldbepalende, en grote monumentale waarde. Grootschalige gemeentelijke ingrepen met, of in de onmiddellijke omgeving van het huis zijn daardoor ondenkbaar. Rond het huis bevinden zich een aantal woningen en een tot woning verbouwde kleuterschool. Aan het plein voor het huis ligt een prachtig gerestaureerd schoolgebouw, waar o.a. de stichting Ateliers Maastricht haar kantoor heeft.

Officiëel maakt Achter de Barakken deel uit van de wijk Statenkwartier. Maar het oude 'Boschstraat-West' is eigenlijk een betere aanduiding. Van oudsher is het een levendige, gemengde buurt: er is sociale woningbouw, er staan ééngezinshuizen, woningen voor stellen zonder kinderen. Er wonen senioren, en er zijn, zoals overal in de stad, studentenkamers. Die veroorzaken echter opvallend weinig overlast. Omdat het huis niet beschikt over een eigen parkeerruimte heeft de bewoner recht op een gemeentelijke parkeervergunning. Die is geldig in de hele westelijke binnenstad. In de praktijk zijn de parkeervakken aan het uiteinde van de Bogaardenstraat het meest praktisch voor de bewoner/eigenaar van Achter de Barakken 35, omdat Achter de Barakken zelf alleen betaald parkeren kent. 's Avonds kan de auto echter gewoon voor de deur, zonder kaartje.

De buurt is een prettige buurt. Er heerst tegelijk veiligheid èn dynamiek, deels te danken aan de buitengewoon actieve rol van het buurtplatform.Van evenementen in de binnenstad heb je nauwelijks last, maar alle voorzieningen liggen op nog geen vijf minuten loopafstand. De komende jaren, wanneer het Sphinxterrein, het Bassin en de 'Timmerfabriek' verder wordt ontwikkeld, zal de omgeving alleen maar leuker en interessanter worden. Nadat de tram Hasselt-Maastricht een feit is, ligt het in de verwachting dat de Boschstraat, Achter de Barakken en de Maagdendries 'autoluwe' straten worden. Door de verlegging van de afrit van de Noorderbrug (voltooid in 2018) komt het nieuwe Frontenpark bij wijze van spreken in de achtertuin te liggen.
Al deze vooruitzichten betekenen dat het huis in een markt waarin dalende prijzen voor onroerend goed normaal zijn geworden, zeker zijn waarde zal behouden.


De kadastrale situatie. Alle groen gekleurde bebouwing maakt deel uit van Achter de Barakken 35.

Het huis in winterse omstandigheden. De appartementen aan de overkant van de straat zijn gebouwd in 1988.

Op een van de gevels aan het pleintje hangt deze antieke klok.

Het huis maakte tot 1796 deel uit van het Sint Andriesklooster. De middeleeuwse kapel is op het terrein achter het huis bewaard gebleven.

Het huis gezien vanaf de straat. In de muur is een relief van kunstenaar Piet Killaars opgenomen. Het is een al wat oudere foto. De bomen zijn inmiddels flink groot geworden.

De achtergevel van het huis is bekleed met dakpannen. Het is een eeuwenoude vorm van gevelbekleding, die vaak voorkwam in Zuid-Limburg.

Monument Historique! Het huis valt onder een lichtere vorm van monumentenbescherming, Het staat op de lijst van Maastrichts Planologisch Erfgoed.



De voorgevel wordt sinds een half jaar gesierd door een gedicht.

Avondsfeer. De buitenlamp is door een smid vervaardigd, speciaal voor deze plek.