Woonlaag 2

Een kijkje in het huis door de lage, oude voordeur. Op de vloer hardstenen tegels, aangevuld met hout. De wand tussen dit deel van de hal en de keuken is een vakwerkwand.

Een blik in het huis door de andere voordeur biedt een heel ander perspectief. De glazen wand die de werk-/eetkamer scheidt van de hal. Links de balustrade om de trap naar de badkamer. Het huis is niet diep gebouwd. Als je binnenkomt kijk je dus tegen de achtergevel aan. Toch is het een ruime, lichte woning. Zoals veel huizen in de binnenstad zit de ruimtelijkheid niet in de oppervlakte maar in het aantal woonlagen!

De keuken van het huis. We hebben gekozen voor sprekende kleuren, maar die zijn eenvoudig te veranderen. Het hedendaags comfort bevindt zich aan de linkerkant, buiten deze foto, achter deurtjes.

De tweede woonlaag van Achter de Barakken 35 omvat de begane grond. Het eerste dat opvalt zijn de twee voordeuren. Ze zijn allebei functioneel. Twee deuren, dat doet vermoeden dat het ooit twee huizen zijn geweest. Maar dat is niet het geval. Hoe zit het dan wèl? Simpel: Rond 1900 is er in het bestaande huis een café ingericht, in de kamer rechtsonder. Ten behoeve van de cafébezoekers werd een nieuwe deuropening uitgebroken in de bestaande gevel, zodat de bestaande deur met zijn schitterende hardstenen omlijsting dienst kon doen als privé-toegang voor het woongedeelte. Later, toen het café al lang was opgeheven, is er achter de linker voordeur een toilet geïnstalleerd. De oude voordeur werd eenvoudigweg dichtgespijkerd en aan de binnenzijde werd in hout een toiletruimte afgetimmerd. Bij de restauratie van 2001 is dat toilet verplaatst, zodat er ruimte ontstond voor een entreehal. De oude voordeur is toen ook weer bruikbaar gemaakt. De entreehal loopt door tot aan de achtergevel van het huis. Omdat het mogelijk is om het huis aan de achterkant te vergroten kan daar een deur gemaakt worden zonder het bestaande interieur weer helemaal op de schop te hoeven nemen.

Rechts van de entree is een kamer (4,60 x 4,20 m.) die buitengewoon multifunctioneel te gebruiken is. Het is een werkkamer waar je heerlijk rustig kunt werken, maar we gebruiken hem ook vaak als eetkamer. In de kamer is een elegante houten constructie aangebracht die de balklaag van de verdieping steunt. Hoewel de constructie zeker niet op instorten stond bleek de verdiepingsvloer teveel te 'veren'. Om de ruimtewerking te vergroten en 's winters tocht te voorkomen is de kamer van de entreehal afgescheiden door middel van een glazen wand. De wand is samengesteld uit houten ramen die een soort van mozaïek vormen. De deur is bewust geplaatst in dezelfde lijn als de keukendeur zodat er over de volle breedte van het huis een doorlopende zichtlijn is ontstaan.

Tegenover de werk- / eetkamer bevindt zich de keuken (2,60 x 4,20 m). Die maakt op het eerste gezicht de indruk te dateren uit lang vervlogen tijden. Maar schijn bedriegt, want het hedendaagse comfort is er te vinden achter deurtjes. Daar staat de vaatwasser en de andere apparaten. Het keukenblok is speciaal gemaakt voor deze plek. Doordat het niet bestaat uit een massief, blokvormig geheel, maar uit een mozaïek van kastjes, plankjes en laadjes waarin veel glas is verwerkt, drukt het keuken'blok' niet op de ruimtewerking van de keuken. Door de glazen ruit in het aanrechtblad is een deel te zien van de hardstenen omlijsting rond het raam. De afzuiging is zorgvuldig weggewerkt in het totaalontwerp en alleen voor een geoefend oog te ontdekken.
In de keuken bevindt zich een schitterende schouw die dateert uit de 18e eeuw. Het bovendeel is gedecoreerd met een hedendaagse lijnbeschildering. Ooit brandde er een open vuur in de schouw, maar rond 1880 is dat vervangen door een kolenfornuis. Om de sfeer van het fornuis weer op te roepen hebben we er bewust voor gekozen de keuken te verwarmen met een (hedendaagse) potkachel op aardgas. Deze zou echter eenvoudig te vervangen zijn door een cv omdat de leidingen er al liggen. Iets soortgelijks geldt voor de kookplaat. We hebben gekozen voor een gaskookplaat, maar de krachtstroombekabeling voor een inductie- keramische-, of ander type elektrische kookplaat is al aangelegd. De meterkast is er ook al toe uitgerust. Bezoekers valt vaak de vloer op. De okerkleurige, gebakken plavuizen vertonen de sporen van zeer intensief gebruik. Niet verwonderlijk als je weet dat er vroeger drie gezinnen in het huis woonden, die allemaal gebruik maakten van dezelfde keuken. Bij de restauratie is de vloer helemaal ontdaan van lagen zeil en lijm. Daarna zijn de tegels zorgvuldig gereinigd en is de hele vloer opnieuw met op kleur gebracht voegmiddel ingewassen zodat alle losse stukjes weer een geheel vormen.
Tot slot is er in een hoek van de keuken een ietwat verborgen deur zichtbaar. Die leidt naar een heel kleine ruimte waar de cv-ketel hangt. Via dat kleine 'achterkeukentje' kom je in de tuin. Over de tuin en de buurt is een aparte pagina op deze site te vinden.

Het deurtje naar de tuin.

Nog een kijkje in de hal. Links de trap naar woonlaag 3 (de 1e verdieping)

Detail van de verlichting van de werk- en eetkamer.


Een kijkje vanaf de bovenkant van de trap naar de hal beneden. De trap lijkt op de foto steiler dan in werkelijkheid het geval is.


Detail van de deur naar de keuken.

Sfeerfoto van de keuken.

Detail van de keuken.

De keuken als sfeerplaatje.

Detail in de keuken.